Duurzaamheid en CO2-neutraal printen: De toonaangevende trend voor 2024

Het bedrijfslandschap ondergaat voortdurend veranderingen, gedreven door technologische vooruitgang en veranderende maatschappelijke verwachtingen. In 2024 is duurzaamheid een van de meest prominente trends in zakelijk printen. Bedrijven worden zich steeds bewuster van de milieu-impact van hun activiteiten en streven naar CO2-neutrale oplossingen. Dit artikel onderzoekt waarom duurzaamheid en CO2-neutraal printen in 2024 zo belangrijk zijn en hoe technologische ontwikkelingen zoals longlife machines, de technische levensduur en digitalisering deze trend versterken.

Waarom duurzaamheid en CO2-neutraal printen van belang zijn in 2024

1

Milieubewustzijn

Milieubewustzijn groeit wereldwijd, en bedrijven staan onder toenemende druk om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Printen heeft traditioneel een aanzienlijke impact gehad op het milieu vanwege het gebruik van papier, inkt en energie. In 2024 is duurzaam printen essentieel om bij te dragen aan milieudoelstellingen. Vanuit ons Maatschappelijk verantwoord printen concept zet Hofax zich actief in om printen en de printoplossing van haar klanten te verduurzamen.

2

Regelgeving en normen

Overheden en brancheorganisaties stellen steeds strengere regels en normen op voor duurzaamheid en CO2-neutraliteit. Zo word in 2024 de CSRD wetgeving ingevoerd. De CSRD is een Europese richtlijn die de regels voor het rapporteren van duurzaamheidsinformatie door bedrijven moderniseert en versterkt. Binnen deze wetgeving word een steeds grotere groep verplicht om te rapporteren over o.a. duurzaamheid en hun inspanningen om te verduurzamen. Bedrijven die niet aan deze normen voldoen, lopen het risico boetes en reputatieschade op te lopen. Het is in het belang van organisaties om proactief duurzame printoplossingen te omarmen.

3

Kostenbesparingen

Duurzaam printen gaat vaak hand in hand met kostenbesparingen. Efficiënt gebruik van papier, energie en inkten resulteert in lagere operationele kosten. Het verlengen van de levensduur van apparatuur en verminderen van afval dragen bij aan een verbeterde kostenstructuur.

4

Reputatie en concurrentievoordeel

Bedrijven die duurzaamheid omarmen, verbeteren hun reputatie en vergroten hun concurrentievoordeel. Klanten en zakelijke partners waarderen bedrijven die zich inzetten voor milieubewuste praktijken. Dit kan leiden tot meer zakelijke kansen en een trouwere klantenbasis.

5

Verantwoordelijk ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is een integraal onderdeel geworden van de bedrijfscultuur. Duurzaam printen is een manier om verantwoordelijkheid te nemen voor de impact van de onderneming op het milieu en de maatschappij als geheel.

Technologische ontwikkelingen die duurzaam printen in 2024 ondersteunen

1

Longlife machines

Longlife machines, ook wel bekend als duurzame printers, zijn ontworpen om langer mee te gaan en minder onderhoud te vereisen. Ze verminderen de behoefte aan frequente vervanging en dragen zo bij aan duurzaamheid. Deze machines zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en zijn modulair opgebouwd, zodat onderdelen kunnen worden vervangen in plaats van de hele machine. Dit vermindert de hoeveelheid elektronisch afval en de ecologische voetafdruk van printoplossingen.

2

Technische levensduur

De technische levensduur van apparatuur wordt steeds langer, waardoor bedrijven hun printapparatuur kunnen behouden en onderhouden in plaats van deze regelmatig te vervangen. Dit resulteert in minder afval en een aanzienlijke vermindering van de milieu-impact. Het bevordert ook kostenbesparingen, omdat bedrijven minder uitgeven aan nieuwe apparatuur.

3

Digitalisering

De trend naar digitalisering heeft grote invloed op duurzaamheid. Door documenten digitaal op te slaan en te delen, wordt de behoefte aan fysiek afdrukken verminderd. Dit resulteert in minder papierverbruik en inktverbruik. Bovendien kunnen bedrijven met digitale oplossingen hun workflows optimaliseren en efficiëntie verbeteren.

4

Energie-efficiëntie

Bedrijven die duurzaamheid omarmen, verbeteren hun reputatie en vergroten hun concurrentievoordeel. Klanten en zakelijke partners waarderen bedrijven die zich inzetten voor milieubewuste praktijken. Dit kan leiden tot meer zakelijke kansen en een trouwere klantenbasis.

5

Verantwoordelijk ondernemen

Moderne printers en multifunctionals zijn ontworpen met energie-efficiëntie in gedachten. Ze schakelen automatisch over naar de slaapstand wanneer ze niet in gebruik zijn en hebben energiezuinige modi om het stroomverbruik te minimaliseren. Dit draagt bij aan kostenbesparingen en een verminderde ecologische voetafdruk.

Hoe bedrijven duurzaam printen kunnen omarmen in 2024

  • Investeer in longlife machines: Overweeg de aanschaf van duurzame printers met een langere levensduur om afval en vervangingskosten te verminderen.
  • Streef naar technische levensduur: Houd uw apparatuur zo lang mogelijk in goede staat door regelmatig onderhoud uit te voeren en onderdelen te vervangen in plaats van volledige vervanging.
  • Digitaliseer documentworkflows: Implementeer digitale oplossingen voor documentbeheer en verminder de behoefte aan afdrukken en papierverbruik.
  • Gebruik energiezuinige modellen: Kies printers en multifunctionals met energiezuinige functies om elektriciteitsverbruik te verminderen.
  • Volg milieuvriendelijke afdrukpraktijken: Bevorder bewustwording binnen uw organisatie over het verminderen van afval, recycling en milieuvriendelijk afdrukken.
  • Bewaak en rapporteer CO2-voetafdruk: Gebruik softwaretools om uw CO2-uitstoot als gevolg van printen te meten en rapporteer uw voortgang in de richting van CO2-neutraliteit.

Duurzaamheid en CO2-neutraal printen zijn geen trend, maar een noodzaak in het bedrijfsleven van vandaag en in de toekomst. Bedrijven die deze principes omarmen, profiteren niet alleen van kostenbesparingen, maar dragen ook bij aan een gezondere planeet en versterken hun positie als maatschappelijk verantwoorde organisaties. Het is aan bedrijven om de nieuwste technologieën en beste praktijken te omarmen om duurzaam printen in 2024 te omarmen en zo een positieve impact te hebben op het milieu en de samenleving.

Meer weten over het verduurzamen van uw printoplossing? Neem contact op met onze adviseurs, die u graag meer vertellen over het maatschappelijk verantwoord printen en de mogelijkheden voor uw organisatie om uw printoplossing te verduurzamen.

trees-for-all_beelmerk-white_2021-01

Duurzaam printen?

Wij helpen u met de in 2024 verplichte rapportage dankzij ons Maatschappelijk Verantwoord Printen (MVP) programma.

Lees alles over MVP