3 grote uitdagingen bij het digitaliseren en verduurzamen van jouw bedrijf

Je komt het tegenwoordig overal tegen; het verduurzamen en digitaliseren van je bedrijf. Klanten hechten tegenwoordig veel waarde aan hoe duurzaam je bedrijf is. Bovendien heeft het voor jou als bedrijf ook veel voordelen. Maar, wat komt hier dan allemaal bij kijken? In dit blog leggen we je uit welke uitdagingen jij als ondernemer tegen kan komen bij het verduurzamen en de digitale transformatie van je bedrijf.

Digitale documenten, facturen en orders zijn tegenwoordig steeds meer de norm en ook juridisch officieel rechtsgeldig. De meest succesvolle wijze om voor een vermindering van papier of voor een volledig papierloze organisatie te gaan, is door het invoeren van een document management systeem (DMS). Wat zijn de voordelen document management systeem?

Waarom verduurzamen en digitaliseren?

Tegenwoordig lijkt het, door de toename van bijvoorbeeld subsidies, steun van consumenten en mogelijkheden van participatie met goede doelen dat bedrijven die bezig zijn met duurzaamheid een beter toekomstperspectief te hebben. Klanten vinden het namelijk steeds belangrijker worden dat een bedrijf milieuvriendelijk bezig is en zijn daarom ook bereid hier meer voor neer te leggen. We zijn ons steeds meer bewust van onze footprint en hoe de klimaatverandering zich ontwikkelt. De ontwikkelingen op overheidsniveau en afspraken die we maken om CO2 terug te dringen, volgen zich in korte tijd na elkaar op. Als je tegenwoordig als bedrijf hier niet bewust van bent en hier niets mee doet, loop je eigenlijk al enorm achter.

Het is dus van belang dat je als bedrijf bezig gaat met het verduurzamen en digitaliseren van je bedrijf. Niet alleen voor de kostenbesparing, maar ook voor het toekomstperspectief van jouw bedrijf. Maar, hoe begin je hier dan mee? Veel bedrijven, voor al MKB-ers, hebben het gevoel dat zij niet veel kunnen bijdragen.

De uitdagingen; wat komt er allemaal bij kijken?

Als bedrijf moet je rekening houden met de klimaatdoelen uit het klimaatakkoord waarin staat dat in 2030 de CO2-uitstoot met 49% verminderd moet zijn ten opzichte van 1991. In 2050 moet de CO2-uitstoot zelfs met 95% verminderd zijn. De druk ligt er dus aardig op.

Je hoort vaak dat voor veel bedrijven en ondernemers de term ‘duurzaamheid’ hen nog vaag in de oren klinkt. Ook lopen veel bedrijven tegen verschillende struikelblokken aan als ze willen beginnen met verduurzamen en digitaliseren. Dit zijn er een aantal:

1

Weerstand binnen je team

Naast dat het aanbrengen van duurzame veranderingen uiteraard kansen biedt, kan dit ook voor weerstand zorgen binnen je team. Het is namelijk nogal wat als je ineens een andere werkwijze gaat hanteren, daarvoor heb je eerst draagvlak nodig. Het is daarom erg belangrijk om goed te blijven communiceren over je toekomstplannen en het team te blijven motiveren hieraan mee te werken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door iedereen te vragen hun eigen invulling te geven aan de toekomstplannen. Ga niet zomaar dingen binnen je bedrijf veranderen zonder je team hierover te informeren, maar maak een plan, creëer ambassadeurs en zorg voor een goede informatievoorziening zodat iedereen wordt meegenomen in de kleine stappen die je zet naar een grote verandering. Een duurzame organisatie creëer je met elkaar.

2

Investering, maar uiteindelijk kostenbesparend

Voordat je gaat investeren en verduurzamen, moet je eerst goed de kansen en mogelijkheden van jouw bedrijf op een rijtje zetten. Wat jouw concurrent doet aan duurzaamheid, betekent niet dat dit voor jou ook gelijk haalbaar is. Als je dat hebt gedaan, zal het uiteindelijk alleen maar kostenbesparend werken voor jouw bedrijf. Kies je er bijvoorbeeld voor om je eigen energie op te wekken met zonnepanelen? Hier moet je uiteraard eerst in investeren, maar werkt uiteindelijk alleen maar in je voordeel. Ook kan het wisselen van leverancier en het veranderen van het productieproces eerst een grote stap zijn voor je bedrijf, maar loont zich met de tijd juist weer. Kijk eens kritisch naar je leveranciersketen. Hoe gaan zij om met duurzaamheid? Hebben zij al stappen gezet in het verduurzamen van hun product of dienstverlening? Dan helpt dat jou ook in het verhaal wat jij naar jouw klant kan vertellen.

3

Digitalisering, wat heb ik hiervoor nodig?

Een digitale transformatie voor je bedrijf: werken in de cloud en duurzaam printen, hoe doe ik dit? Het implementeren van werken in de cloud en duurzaam printen draagt bij aan minder papierverbruik en je hoeft niet te investeren in printservers en een algemene printinfrastructuur. Hofax geeft invulling aan het behalen van doelstellingen in relatie tot de inrichting van je printpark. Het Maatschappelijk Verantwoord Printen concept zet onder andere LongLife machines in wat de CO2-uitstoot beïnvloed. Lees hier wat we nog meer doen op het gebied van duurzaam printen. Wil je meer weten over digitalisering en werken in de cloud? Lees onze blogs waar we hier wat dieper op ingaan.

4

Voldoende beveiliging

Ook al is je clouddienst voorzien van zeer goede beveiliging, is er helaas nog steeds een kans dat je getroffen wordt door een cyberaanval. Dit wil je natuurlijk voorkomen, want een cyberaanval kan grote gevolgen hebben voor je organisatie. Het is dus van enorm belang dat je zelf ook maatregelen neemt om een cyberaanval te verkleinen. Dit kun je bijvoorbeeld al doen door een passend antivirussysteem op alle apparaten te installeren en deze up-to-date te houden. Daarnaast is het belangrijk dat de personen die er toegang tot hebben, altijd kiezen voor sterke wachtwoorden.

Aan de slag met digitaliseren en verduurzamen

We snappen dat je niet weet waar je moet beginnen, het is nogal wat. Geen stress! Hofax biedt oplossingen en geeft graag advies. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te inventariseren.

trees-for-all_beelmerk-white_2021-01

Duurzaam printen?

Wij helpen u met de in 2024 verplichte rapportage dankzij ons Maatschappelijk Verantwoord Printen (MVP) programma.

Lees alles over MVP