Werken in de cloud

Werken in de cloud, we kunnen er tegenwoordig niet meer omheen. Steeds meer mensen kiezen voor deze veilige manier van het online opslaan van bestanden, data en software. Maar wat is het eigenlijk en wat heb je hiervoor nodig?

Wat is werken in de cloud?

Werken in de cloud is een extra veilige manier om al je bestanden, data en software in een externe cloudserver op te slaan. Zolang je beschikt over een internetverbinding, heb je vanaf elke locatie toegang tot je bestanden. Bovendien is werken in de cloud een duurzamere optie. Digitaal werken betekent geen papier, geen inkt en dus een langere levensduur van de printer.

Wat heb je nodig?

1

Inventariseer je eisen

Voordat je gaat werken in de cloud, is het belangrijk om een PvE (programma van eisen) op te stellen. Aan de hand van deze lijst is het makkelijker om een clouddienst kiezen. In deze ‘wishlist’ inventariseer je bijvoorbeeld welk budget je beschikbaar hebt, wat je uiteindelijk met de cloud wilt doen, wie de eigenaar is van de data of welke beveiliging er nodig is. Zo ben je goed voorbereid en kies je de clouddienst die het beste past bij jouw organisatie.

2

Een clouddienst met kwaliteitsstempel

Het is belangrijk dat je een clouddienst kiest die voorzien is van een keurmerk, certificaat of ISO-certificering. Deze zijn te herkennen aan de volgende kwaliteitsstempels: - ISAE 3402 - Keurmerk Zeker-Online - PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standards), ISO 27001 Vervolgens is het verstandig om met de clouddienst afspraken vast te leggen zodat je de veiligheid beter hebt ingedekt. Hiervoor gebruik je een SLA (Service Level Agreement).

3

Goed werkende internetverbinding

De cloud wordt ook wel de ‘online werkplek’ genoemd. Het enige wat je nodig hebt om erin te kunnen werken, is een goed werkende internetverbinding. Toch is het ook mogelijk om te kunnen doorwerken als je niet beschikt over een internetverbinding. Zodra de verbinding terug is, synchroniseert de cloud automatisch je werk. Daarom is het voor gebruikers de ideale werkplek op afstand.

4

Voldoende beveiliging

Ook al is je clouddienst voorzien van zeer goede beveiliging, is er helaas nog steeds een kans dat je getroffen wordt door een cyberaanval. Dit wil je natuurlijk voorkomen, want een cyberaanval kan grote gevolgen hebben voor je organisatie. Het is dus van enorm belang dat je zelf ook maatregelen neemt om een cyberaanval te verkleinen. Dit kun je bijvoorbeeld al doen door een passend antivirussysteem op alle apparaten te installeren en deze up-to-date te houden. Daarnaast is het belangrijk dat de personen die er toegang tot hebben, altijd kiezen voor sterke wachtwoorden.

Duurzame optie

1

Energieverbruik gaat omlaag

Het gebruik van servers kost veel energie. Servers verbruiken constant stroom, zelfs als je er geen gebruik van maakt. Omdat de cloud een externe server is, bespaar je hier wel zo’n 60-85% mee op de energierekening. Bovendien wordt er veel minder gebruikgemaakt hardware en machines, waardoor de kosten laag blijven.

2

Minder afval

Gebruik maken van de cloud zorgt ervoor dat je veel minder afval produceert. Al je opgeslagen bestanden zijn op elk moment van de dag beschikbaar. Hierdoor is het niet meer nodig om al je documenten te printen als je deze wilt bewaren. Minder papier- en inktgebruik = beter voor het klimaat. Daarnaast gaat je printer een stuk langer mee omdat deze minder in gebruik is.

Aan de slag met de cloud

Geïnteresseerd in werken met in de cloud? Hofax biedt oplossingen en geeft graag advies. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te inventariseren.

trees-for-all_beelmerk-white_2021-01

Duurzaam printen?

Wij helpen u met de in 2024 verplichte rapportage dankzij ons Maatschappelijk Verantwoord Printen (MVP) programma.

Lees alles over MVP